fasen in relaties - Gestalttherapie voor homo en bi-mannen

Ga naar de inhoud



Fasen in een relatie
Elke relatie is uniek, heeft zijn eigen charmes, eigenaardigheden en verloop. Meestal verloopt een relatie, met de nodige nuancering, volgens een vast aantal stappen. Het kan je geruststellen om daarvan op de hoogte te zijn. Een verandering in je relatie kan je soms het gevoel geven dat het de verkeerde kant uit gaat. Toch is het volkomen normaal dat de verhouding tussen jullie beiden in de loop van de tijd verandert. Je verandert immers zelf ook. Je wordt ouder. Je kijk op het leven wordt gekleurd en beïnvloed door persoonlijke ervaringen. Naarmate je ouder wordt, weet je beter wat je wilt en niet meer wilt.

1e jaar

Jij en je partner zijn verliefd, leren elkaar kennen en groeien sterk naar elkaar toe. Jullie levens raken vermengd, de ander eist al je tijd en aandacht op. Het is een meestal een tijd van veel seks, liefde, opwinding en spanning.

2e en 3e jaar
In deze periode gaat een koppel vaak samenwonen. De relatie wordt door vrienden, familie en anderen bevestigd zij behandelen jullie als een koppel. Ondertussen word je wel realistischer. Terwijl de verschillen eerst niet zo belangrijk leken, vallen ze nu meer op. Dat doet de liefde niet verdwijnen, maar kan deze wel op de proef stellen. Er moet meer aan de relatie worden gewerkt, de relatie gaat niet meer ‘vanzelf’, zoals in de eerste fase.

4e en 5e jaar
Opnieuw ontdek je jullie individualiteit. De een begint een hobby of sluit zich aan bij een vereniging waarvoor de ander zich totaal niet interesseert. Wat je niet leuk vindt, of wat je niet bevalt, dek je niet langer toe met de mantel der liefde. In deze periode krijgen jullie misschien ook meer zin in seks met andere mannen. Veel koppels ontwikkelen in deze fase strategieën om conflicten op te lossen, anderen struikelen en hebben hulp van derden nodig om er weer uit te komen. Ook heel wat relaties lopen in deze fase stuk.

6e tot 10e jaar
Jullie ontdekken hoe je als een individu met je partner kunt samenleven. Je kunt beter samenwerken, doordat je elkaar door en door kent en elkaar ook beter aanvult. Je bent niet langer bang om elkaar te verliezen. Tegelijk worden jullie duidelijker ten opzichte van elkaar als partner, maar ook als individu.
In eerdere jaren leed de relatie onder dat individualisme, nu is het eerder een ontwikkeling binnen de relatie.

11e tot 20e jaar
Jullie zien elkaar zoals je echjt bent en er is een groot wederzijds vertrouwen. Alle bezittingen en eigendommen worden samengebracht, als dat nog niet is gebeurd. Het symboliseert dat jullie de relatie als permanent beschouwen.
De relatie is vanzelfsprekend geworden.
Dit kan ertoe kan leiden dat jullie elkaar misschien gaan verwaarlozen.
Voor sommigen wordt het leven wat saai. Je hebt minder te vertellen aan elkaar en je gaat minder uit om nieuwe mensen te leren kennen.
Ook komt de midlifecrisis dichterbij, inclusief een soort 'laatstekansgevoel'. Er is niets dat echt verkeerd is, maar de kans bestaat dat je je toch rusteloos voelt.

vanaf het 20e jaar

Er is de zekerheid dat je je oude dag samen zult doorbrengen. Jullie blikken terug en zijn trots dat je een relatie van twintig jaar en langer hebt opgebouwd. Je denkt minder aan wat jullie nog samen kunnen doen en meer aan wat er zou gebeuren als de ander er niet meer is. Er is angst om ouder te worden en alleen achter te blijven.

Terug naar de inhoud